Τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Αυγούστου, η αστυνομία εισβάλλει ταυτόχρονα στο στέκι ΤΕΙ-Ν. Γύζη, στην κατάληψη Μαραγκοπούλειο και στην κατάληψη Παράρτημα στην Πάτρα, με μια από τις γνωστές πλέον επιχειρήσεις υπερπαραγωγές. Συλλαμβάνονται 5 άτομα, ενώ γίνονται πολλές προσαγωγές αλληλέγγυων.
Η τελευταία αυτή κατασταλτική επίθεση έρχεται να αποτελέσει ένα ακόμη στιγμιότυπο της αντεπαναστατικής στρατηγικής του κράτους, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Δεκέμβρης του ’08 τελικά δεν ήταν απάντηση. Ήταν ερώτηση. Ερώτηση που δεν βρήκε πειστικές απαντήσεις και άφησε πίσω της κυρίως έναν μεθυστικό απόηχο. Ο Δεκέμβρης απελευθέρωσε δυνάμεις και αποκάλυψε αδυναμίες.
Αν κάποιος πραγματικά διδάχθηκε από τα γεγονότα δεν είναι άλλος από το ελληνικό κράτος που μόλις μερικούς μήνες μετά, με το Χαλάνδρι τον Σεπτέμβρη του 2009, ξεκίνησε την ολομέτωπη επίθεσή του στην αναρχική κοινότητα, χτυπώντας με καινοφανείς νομικές μεθόδους ένα από τα πιο στοχοποιήσιμα κομμάτια του, στήνοντας μια φάμπρικα παραγωγής ενταλμάτων σύλληψης.
Ήταν κάτι που η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε προαναγγείλει, στα πλαίσια της θεμελίωσης του νέου δόγματος τάξης και ασφάλειας. Μετά το πρώτο πογκρόμ κατά μεταναστών την άνοιξη του 2009, σειρά θα είχαν οι αναρχικοί.
Λίγα χρόνια μετά και αφού οι συνέπειες της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης είναι πλέον εμφανείς, το μήνυμα που εκπέμπει η εξουσία του κεφαλαίου είναι σαφές. Ό,τι περισσεύει και ό,τι αντιστέκεται πρέπει να εξολοθρευτεί. Αν γίνεται, με όρους που να οδηγούν στην εμπέδωση του δόγματος « Νόμος και Τάξη». Αν πάλι όχι, αρκεί ένα σχεδόν αθόρυβο πλήγμα εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης. Από τον «Ξένιο Δία» στην Αθήνα του περσινού καλοκαιριού, στις εκκενώσεις αναρχικών καταλήψεων στην Πάτρα φέτος.
Οι τελευταίες κυβερνήσεις μας έχουν κάνει σαφές με κάθε τρόπο ότι αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος των αποφάσεών τους , με την αλαζονεία που μόνο πραξικοπηματικά ή εκτάκτου ανάγκης καθεστώτα έχουν την πολυτέλεια να κατέχουν. Με την κοινωνική νομιμοποίηση ελαχιστοποιημένη εξ ορισμού, το μόνο που απομένει είναι η επιβολή μέσω της ωμής βίας. Η εξουσία στην ανάγκη της να εγκαθιδρύσει τους νέους όρους επιβολής και εκμετάλλευσης αδιαφορεί, για το πόσα μέτωπα σύγκρουσης είναι ήδη ανοιχτά ή για το αν θα ανοίξουν καινούρια. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνδεθούν μεταξύ τους.
Έτσι η εκάστοτε τακτική διαμορφώνεται από την επικοινωνιακή διαχείρισή της. Από το κατά πόσο, ανάλογα την περίσταση, μπορεί να προβληθεί ή αντίθετα να πληγεί η εικόνα της παντοδυναμίας της. Ένα μάθημα που η εξουσία διδάχθηκε καλά μετά το επικοινωνιακό βατερλό που ακολούθησε την εισβολή στις καταλήψεις τον χειμώνα που μας πέρασε.
Στην περίπτωση της Πάτρας λοιπόν η εξουσία δεν θα ρισκάρει ένα επικοινωνιακό πλήγμα. Δεν θα επιδιώξει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση επικοινωνιακά γιατί ξέρει ότι θα έχει απώλειες. Το πλήγμα στις δομές της αναρχικής κοινότητας της Πάτρας είναι απλά η στρατιωτική απάντηση στη δυναμική που ολοφάνερα αναπτύσσει, γι’αυτό και θα γίνει καλοκαίρι χωρίς τους διθυραμβικούς βερμπαλισμούς του Δένδια.
Κάθε επιμέρους χτύπημα της καταστολής στην αναρχική κοινότητα στοχεύει στο σύνολό της. Μια ευθεία γραμμή τέμνει όλες τις κατασταλτικές κινήσεις του κράτους τα τελευταία χρόνια. Χτυπάει τις καταλήψεις και τις ένοπλες ομάδες (συμπεριλαμβανομένου και μέρους του κοινωνικού περίγυρου των μελών των τελευταίων) χρησιμοποιώντας ειδικούς νόμους και επιφυλάσσοντας ειδική μιντιακή μεταχείριση.
Αν ιχνηλατήσουμε το συνεχές των κατασταλτικών κινήσεων τα τελευταία χρόνια, τόσο σε αστυνομικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βάλουμε αναχώματα στα σχέδια της εξουσίας. Ακόμη και μετά τις θυελλώδεις απαντήσεις που ακολούθησαν την εισβολή στη Βίλλα Αμαλίας ή μετά την απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος σε βάρος του αναρχικού Κώστα Σακκά, στιγμές που η αναρχική κοινότητα απέδειξε ότι είναι μια πραγματικά υπολογίσιμη δύναμη, οι κατασταλτικοί σχεδιασμοί δεν σταμάτησαν. Πάγωσαν στιγμιαία για να συνεχίσουν με διαφορετική τακτική.
Κάθε απαντητική κίνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από το όριο της άμυνας καθώς όσο δυναμική και αν είναι, όλη αυτή η ενέργεια που θα καταναλωθεί, κατά βάση, μπορεί να μας επιστρέψει στη θέση που βρισκόμασταν πριν δεχθούμε την επίθεση, αν όχι ένα βήμα πίσω.Εξαναγκάζοντάς μας παράλληλα σε ένα φθοροποιό κύκλο συνεχούς καταστολής-απάντησης που σταδιακά μας φθείρει και μας αφαιρεί τον ζωτικό μας χώρο.
Είναι καιρός η Άρνηση αυτού του γερασμένου κόσμου να γίνει ταυτόχρονα κατάφαση ενός καινούριου. Δεν αρκεί πλέον να αποτελούμε τροχοπέδη στους σχεδιασμούς της εξουσίας, περιορίζοντας τη δράση μας σε μια απαντητική λογική. Πρέπει μαζί με την υπεράσπιση των παλιών να ανοίξουμε νέα μέτωπα και να δημιουργήσουμε νέες δικτυακές δομές αυτοοργάνωσης και δράσης. Να δημιουργήσουμε νέες εστίες ρήξης και προπάντων να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη σύνδεσή τους. Να συνδεθεί ο αγώνας των εργαζομένων σε κάποιο σούπερ μάρκετ με τις πρακτικές απαλλοτρίωσης και αναδιανομής των προϊόντων τους. Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ με την πρακτική της επανασύνδεσης του κομμένου ρεύματος. Ο αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές με τον αγώνα των μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας. Οι αγώνες των κρατουμένων στις φυλακές, με τους αγώνες των χωρίς χαρτιά μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι αναρχικές καταλήψεις με τις πρακτικές αυτομείωσης. Οι διαδηλώσεις με τις ένοπλες επιθέσεις.
Και όλα τα παραπάνω μεταξύ τους στην προοπτική της αναρχικής επανάστασης, της καταστροφής του πολιτισμού του κεφαλαίου. Να αναπτύξουμε μια στρατηγική επιθετική στην ουσία της και όχι μόνο στη μορφή της. Στρατηγική που πέρα από την αναγκαία αντίσταση και αυτοάμυνα θα δημιουργεί συνεχώς διάχυτες δομές ανταγωνιστικές προς τις καπιταλιστικές σε πολλαπλά κοινωνικά πεδία.
Αλληλεγγύη στην μαχόμενη αναρχική κοινότητα της Πάτρας.
Δίκτυο Αναρχικών Κρατουμένων
(Δομοκός, Λάρισα, Κορυδαλλός, Κέρκυρα)